понеділок, 2 квітня 2018 р.

За сприяння ДніпроОДА відкрито пункт буккроссингу!


Наша школа долучилася до соціального руху, який називається «Буккросинг». Цей рух останнім часом набув значного поширення у світі.  Це слово  означає  «Книгооббіг», книгообмін, вільний рух книг, організований за спеціальними правилами. Люди купують книги. Прочитавши книгу, людина часто ставить її на полицю, де вона  роками припадає  пилом.  «Буккросинг» – це  процес «звільнення книг» з мертвих полиць. «Прочитав – віддай іншому». Так звучить основний принцип  книжкового руху «Буккросинг». Прочитавши книгу, людина «відпускає»її, або «звільняє », залишає  її у громадському місці (бібліотеці, книгарні, кафе тощо), для того, щоб хтось інший міг цю книгу знайти, прочитати та у свою чергу повторити процес.  Книги потрібно залишати ті, які б ти порадив прочитати своєму другові. Цей рух виник у 2001 році в Америці. До України цей рух дійшов у 2005 році. Книжки почали залишати у парках, кав’ярнях, інших громадських місцях, де вони чекали свого наступного читача. Та цей процес був досить хаотичним. До того ж залишати улюблену книгу, наприклад, на лавці у парку трішки необачно, адже її може намочити дощ чи скинути на землю вітром. Тому, щоб уникнути таких неприємностей, українські буккросcери почали створювати «безпечні полиці», тобто місця, на які завжди можна покласти «вільну» книгу та взяти, якщо трапиться, іншу.
Мета буккросcингу  - популяризація ідеї читання та перетворення всього світу на бібліотеку, не тільки обмін книгами, а ще й спілкування та обмін ідеями.
Із  ЗМІ ми знаємо, що  останнім часом у бібліотеках, школах, лікарнях нашої області  відкриваються пункти буккросингу  з допомогою Дніпропетровської обласної держадміністрації. За ініціативою  директора нашої школи  Бурлаки Олександра Васильовича ми звернулися  з проханням відкрити куточок буккросигу   в нашій школі до радника голови Обласної державної адміністрації  Юрія Голика. І отримали позитивну відповідь. Нам у школу привезли стильні, яскраві полиці . Сам вигляд полиць спонукає підійти до них. Діти та педагоги школи  принесли книги, щоб відпустити  їх у мандри, щоб якомога більше людей їх могли прочитати . Крім того, Дніпропетровська облдержадміністрація надіслала  близько 150 назв нових книг, щоб розмістити на нових полицях і дати старт руху "буккроссинг".  Ми дуже раді такому подарунку. Ці книги  щойно з видавництва, і дуже різноманітні. Для молодших читачів – це казки з яскравими ілюстраціями, український фольклор – прислів’я, приказки, загадки, а також збірочки віршів.
Більшість  літератури  орієнтована на школярів середнього та старшого шкільного віку. Є література, яка буде цікава дорослому читачу – вчителям, батькам.
Дуже цікаві  дитячі енциклопедії, атласи, довідники, словники.
Крім того це  класична література, як світова, так і українська, яка вивчається  шкільною програмою. У шкільній бібліотеці цих книг не вистачає. Це  книги сучасних зарубіжних авторів, книги письменників – лауреатів Нобелівської премії. Дуже цікава серія « Великие Музеи мира», «Тайны и загадки затерянных цивилизаций».  Це книги з історії України, книги про козацтво. Особливо цінними для нас є книги сучасних українських авторів , які взагалі відсутні у шкільній бібліотеці  - це книги  Сергія Жадана, Лади Лузіної, Ірен Роздобудько, Марини та Сергія Дяченко  та інших письменників. Є книги – тренінги, інтелектуальні детективи.
Хороша книга навчає, виховує, допомагає пізнати історію й культуру.
Наймудріший у світі комп’ютер не замінить людині книг через те, що вони втілюють у собі мудрість, історію та певну чарівність.
Дякуємо голові Дніпропетровській облдержадміністрації Валентину Резниченко, а також його радникам  Юрію Голику та Ользі Горб за  сприяння  в отриманні такого  сучасного, потрібного, інтелектуального  подарунку!
Завідуюча бібліотекою МСШ №2 Грушко М.П.





Немає коментарів:

Дописати коментар